
En festlig vardagsrätt eller enkel festrätt. Delizie är dessutom praktisk eftersom den kan förberedas fram till gratineringen. Servera delizie med en god caprese-sallad.
En festlig vardagsrätt eller enkel festrätt. Delizie är dessutom praktisk eftersom den kan förberedas fram till gratineringen. Servera delizie med en god caprese-sallad.
6 färska lasagneplattor
1 zucchini/squash
200 g emmentalerost
150 g kokt skinka, tunna skivor
Tomatsås
1 gul lök
¾ dl olivolja
400 g plommontomater på burk
1 tsk flytande honung
Bechamelsås
2 ½ msk smör
2 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 tsk salt
½ krm vitpeppar
1 krm rivenmuskot
Skiva och strimla zucchinin. Fräs den i olja.
Salta och låt den svalna.
Tomatsås: Skala och hacka löken. Fräs i oljan c:a 3 minuter.
Tillsätt tomater, salt och flytande honung.
Låt såsen sjuda på låg värme utan lock 15-20 minuter.
Mixa i en blender eller med en stavmixer.
Skiva 150 g av osten med osthyvel, riv resten på rivjärn.
Fördela ostskivor, skinka och zucchini på lasagneplattorna.
Rulla ihop från kortsidan.
Svep in rullarna tätt i plastfolie. Lägg kallt fram till gratinering.
Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och låt det fräsa c:a 2 minuter under omrörning.
Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen sjuda på svag värme c:a 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela rullarna på mitten. Häll hälften av béchamelsåsen i en ugnssäker form eller 4 ugnssäkra portionsformar.
Ställ rullarna i formen. Häll på resten av béchamelåsen och tomatsåsen över rularna. Strö över den rivna osten.
Gratinera mitt i ugnen 18-20 minuter.
Servera gärna lite extra ost som tillbehör.