Franskbröd

Ett recept på underbart franskbröd med krispig skorpa och mjukt inkråm. Detta franskbröd tar en dag att göra, men väl värt väntan. Franskbrödet passar både till frukost och som tillbehör vid matbordet.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

Fördeg
7 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
300 g vetemjöl special eller maintoba cream
Deg
7 g jäst
3 dl rumstempererat vatten
600-650 g vetemjöl special eller maintoba cream
1 msk havssalt
1 msk olivolja

Tillagning

Fördeg: Lös jästen i vattnet i en stor stålbunke och vispa i mjölet.

Täck med plastfolie.

Låt jäsa i 4-5 timmar.

Deg: Lös jästen i lite av vattnet i en separat skål.

Knåda fördeg, ny degvätska och nästan allt vetemjölet i 5 minuter i stålbunken.

Tillsätt salt och olivolja. Knåda i yterligare 5 minuter. Låt jäsa i 90 minuter.

Dela upp degen i 4 bitar à 400 g och forma stora runda bullar som får jäsa under bakduk i 20 minuter.

Forma om bullarna till lätt avlånga små bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 90 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda mitt i ugnen i 5 minuter.

Sänk värmen till 200 grader och grädda i 10 minuter.

Öppna ungen någon minut och grädda i ytterligare 15 minuter. Kontroller så att skorpan är svagt gyllengul.

Ta ut bröden och stänk på lite kallt vatten och låt svalna på bakgaller.

Skär i breda skivor och servera. Frys in det bröd som inte går åt.

Fler liknande recept