Het och nyttig oxgryta med massor av smak och nyttigheter.
Chiligryta
Ingredienser (4 portion)
drygt 1 kg högrev
smör
1 paket bacon
2 gul lökar
2 morötter
4 stjälkar blekselleri
5-6 vitlöksklyftor
2 urkärnade chilifukter
3 inlagda chipotle-chili
2 msk riven färsk ingefära
1 burk krossade tomater
1 dl öl eller vitt vin
4 dl köttbuljong från tärning
2 msk honung
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
2 röda paprikor
1 liten burk stora vita bönor
Tillagning
Putsa och tärna köttet i stora bitar.
Bryn köttet i omgångar i smör i en gjutjärnsgryta. Ta ur köttet.
Strimla bacone, klyfta lök, slanta morötter, selleri, pressa vitlök, hacka chili och riv ingefära fint och fräs i smör grytan i omgångar.
Lägg tillbaka köttet och slå på krossad tomat, öl/vin och buljong.
Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt 1 timme.
Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 30 minuter. Kontrollera att köttet känns riktigt mört.
Skölj bönorna och låt den rinna av i en sil. Tillsätt bönorna till grytan och låt dem bli varma.
Smaka av och servera med bröd.