Chiligryta

Het och nyttig oxgryta med massor av smak och nyttigheter.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

drygt 1 kg högrev
smör
1 paket bacon
2 gul lökar
2 morötter
4 stjälkar blekselleri
5-6 vitlöksklyftor
2 urkärnade chilifukter
3 inlagda chipotle-chili
2 msk riven färsk ingefära
1 burk krossade tomater
1 dl öl eller vitt vin
4 dl köttbuljong från tärning
2 msk honung
1 dl rödvinsvinäger
1 msk spiskummin
1 msk torkad oregano
2 lagerblad
2 röda paprikor
1 liten burk stora vita bönor

Tillagning

Putsa och tärna köttet i stora bitar.

Bryn köttet i omgångar i smör i en gjutjärnsgryta. Ta ur köttet.

Strimla bacone, klyfta lök, slanta morötter, selleri, pressa vitlök, hacka chili och riv ingefära fint och fräs i smör grytan i omgångar.

Lägg tillbaka köttet och slå på krossad tomat, öl/vin och buljong.

Tillsätt honung, vinäger och kryddor och låt köttet sjuda långsamt 1 timme.

Kärna ur och dela paprikorna i stora bitar. Lägg ner i grytan och koka ytterligare 30 minuter. Kontrollera att köttet känns riktigt mört.

Skölj bönorna och låt den rinna av i en sil. Tillsätt bönorna till grytan och låt dem bli varma.

Smaka av och servera med bröd.

Fler liknande recept