När Plura Jonsson pendlade över Atlanten till New York i början av 2000-talet vandrade han dagligen och lärde sig snart vart man fick god och billig lunch. Den här läckra nudelsoppan åt han ofta på en liten kinesisk restaurang på The Bowery i Chinatown.
Nudelsoppa Chinatown
Ingredienser (4 portion)
udonnudlar, gärna färska, finns i asiatiska affärer
alger, torkade (kan uteslutas)
jordnötsolja eller annan matolja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 chilifrukt, hackad
1 bit ingefära, hackad
1 l kycklingbuljong
salt
peppar
4 fiskbollar, finns i asiatiska affärer
en lite skvätt sesamolja
1 msk fisksås
1 morot, fint strimlad
citron/lime
4 bok choi, delade i kvartar
200 g grillad eller kokt bläckfisk, skuren i mindre bitar
200 g räkor, eller 4 scampi
hackad koriander eller thaibasilika
3 salladslökar, strimlade
Tillagning
Börja med att lägga algerna i blöt i en timme. De ska bli mjuka.
Tillred udonnudlarna enligt paketets anvisningar, skölj dem i kallt vatten och ställ åt sidan.
Värm upp matoljan i en stor kastrull, lägg i vitlök, chili och ingefära och låt fräsa helt kort under omrörning.
Häll kycklingbuljongen över, smaka av med salt och peppar, lägg i fiskbollarna och låt småkoka i 5 minuter.
Droppa i lite sesamolja och fisksåsen, inte för mycket av sesamoljan, den har väldigt dominerande smak.
Nu är det dags för morötterna och skaldjuren, låt stå någon minut för att bli varmt.
Till sist häller man i nudlar, bok choi och alger, låt även dem bli varma.
Smaka av med citron. Häll upp i soppskålar och strö hackad koriander och salladslök över. Vill ni ha soppan starkare strör ni även hackad chili över.