Mammas saffrans- och kanelbullar

Goda fikabullar i två varianter skapade av kokboksförfattarinnan Linn Larssons mamma. Bullarna passar bra nästan närsomhelst.

[ssba-buttons]

Ingredienser (40 portion)

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl socker
½ tsk salt
1 ½ liter vetemjöl
Saffransbullar
1 g saffran
1 dl russin
fyllning
100 g rumsvarmt smör
250 g rumsvarm mandelmassa
kanelbullar fyllning
100 g rumsvarmt smör
½ dl socker
2 msk kanel
Pensling
1 ägg
pärlsocker

Tillagning

Sätt ugnen på 250 grader.

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

Smula jästen i en bunke, häll på vätskan och rör om tills jästen löst sig.

Blanda socker och salt. För saffransbullar Tillsätt saffran och russin. Rör ner blandningen i degvätskan.

Tillsätt mjöl tills degen är smidig. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Knåda degen något och dela i 2 bitar som du kavlar ut till två rektanglar. Fördela fyllningen för saffrans- och kanelbullarna (en sats räcker till en bulldeg) och rulla ihop till längder.

Dela längderna i 20 bitar var och lägg i bullformar. Jäs under bakduk i 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker över. Grädda högt upp i ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Fler liknande recept