Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

[ssba-buttons]

Ingredienser (10 portion)

Dulce de Leche (kolasås)
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
Pâte Sucre
250 g vetemjöl
100 g rumsvarmt osaltat smör
100 g florsocker
1 krm salt
1 ägg
Chokladfyllning
150 g mörk choklad (70%)
50 g vit choklad
75 g smält osaltat smör
2 hela ägg
2 äggulor
½ dl råsocker strö
florsocker till serveringen
Cointreaugrädde
3 dl vispgrädde
1 ½ msk cointreau
2 tsk florsocker

Tillagning

Dulce de Leche: Ta bort etiketten från burken.

Gör två hål i ovansidan av burken. Görs enklast med hammare och spik.

Placera burken i en liten kastrull och fyll den med tillräckligt med vatten för att komma upp till 1 cm från toppen av burken. Man måste hälla i mer vatten under tillagningsprocessen för att försäkra att vattnet inte avdunstar under 2,5 cm. Men det får heller inte komma in något vatten genom hålen i toppen.

Placera grytan på spisen och sätt vredet på drygt medeltemperatur.

Håll koll tills vattnet börjar koka.

Sänk värmen lite, men det måste fortfarande koka. Det kommer läcka ut lite kondenserad mjölk genom hålen, blir det för mycket gör man bäst i att skrapa bort det med sked så det inte hamnar i vattnet.

Låt burken ligga i det kokande vattnet i 3-4 timmar, beroende på hur fast man vill ha sin dulce de leche.

Lyft upp burken med en tång eller en grytvante, placera på spisen och låt den svalna lite.

Öppna burken försiktigt med en konservöppnare och töm innehållet i en skål. Vispa ihop för att göra kolasåsen homogen.

Pâte Sucre: Arbeta ihop smör och florsocker till en homogen deg med en stor träsked.

Tillsätt ägget och blanda till en homogen deg.

Tillsätt vetemjöl och salt.

Blanda till en kompakt deg.

Kavla ut mellan två bakplåtspapper.

Tryck ut degen i pajformen (24-26 cm i diameter) och ställ den i kylskåpet i minst 30 minuter (för att förhindra att den krymper under förgräddningen).

Sätt ugnen på 200 grader (180 grader om det är en varmluftsugn).

Förgrädda pajskalet i 15 minuter.

Chokladfyllning: Bryt chokladen i bitar och smält i vattenbad.

Tillsätt det smälta smöret.

Vispa ägg, äggulor och råsocker med elvisp i 10 minuter tills det är vitt och pösigt och lämnar spår när man tar upp visparna.

Blanda smält choklad och äggsmeten.

Häll smeten ovanpå kolasåsen i den förgräddade formen och sätt i ugnen (180 grader) i 20-25 minuter. Ytan ska precis ha stelnat.

Ta ut pajen och låt svalna och ställ kallt i minst 3 timmar eller gärna över natten.

Cointreaugrädde: Vispa samtliga ingredienser till en lättvispad grädde.

Ta fram pajen i god tid innan servering. Pudra pajen med florsocker precis innan servering. Servera med cointreaugrädde eller vaniljglass.

Fler liknande recept