Ostsufflé

Snyggt tillbehör till finmiddagen. Ostsufflé är betydligt enklare att göra än det ser ut.

Choklad- och kolapaj med cointreaugrädde

En härligt chokladig efterrättspaj som bör förberedas minst 3 timmar innan den ska serveras. Den mörka Chokladens bitterhet balanseras med en kolasås och uppfriskade cointreaugrädde.

Madeleinekakor

Traditionell mjuk kaka från Lorraine i nordöstra Frankrike. Madeleinekakor är billiga att göra om man äger en madeleineform. Har man inte en sådan kan en inhandlas i välsorterade köksutrustningsbutiker. Madeleinekakor är kanske mest kända utanför Frankrike för sin koppling till Marcel Proust romansvit À la recherche du temps perdu (sv….

Piggvar i ugn

Piggvar är en stark kandidat till titeln världens godaste fisk. Piggvar må vara lite dyr att köpa, men den kräver inte några fancy tillbehör så det jämnar ut sig. Man ska räkna med knappt ½ kg per person när man tillagar hel fisk.

Bacardi

Klassisk cocktail som bär den berömda sprittillverkarens Bacardis namn. Går givetvis att göra även med andra sorters ljus rom.

Between the sheets

Klassisk cocktail med både konjak och rom.

Vaniljglassfyllda profiteroles

Lyxig dessert som kräver lite handlag men som blir uppskattad av både barn och vuxna. Servera med kolasås. Allra bäst blir det om man gör sin egen hemgjorda vaniljglass till fyllningen.

Jan Hedhs choklad-panettone

Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir…

Vit prinsesstårta

Att baka sin egen prinsesstårta är både roligt och billigt. Detta recept är på en effektfull vit variant på prinsesstårta.

Cheddarpotatis

Potatisrätt som kräver lite arbete, men som blir supergod och lite elegant. Passar bland annat som tillbehör till kyckling- eller fiskrätter.

Potatisterrin

Potatisterrin är lite elegantare än potatisgratäng men används på samma sätt.

Frukttartelette

Fransk bakelsepaj som man gör med säsongens frukter.