Skållat dinkelbröd

Gott och lättbakat bröd med mycket protein gjort på urveten dinkel (kallas även spelt) som odlats i Sverige sedan stenåldern.

Dinkelbrödet går utmärkt att frysa.

Ingredienser (2 portion)

3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl kokande vatten
1 ½ msk flingsalt
5 dl kallt vatten
25 g jäst
1 msk honung
2 msk olivolja
3 dl dinkelfullkornsmjöl
9-10 dl vetemjöl special
smör till formen
ev. pumpakärnor

Tillagning

Mät upp 3 dl dinkelfullkornsmjöl och saltet i en bunke.

Slå på det kokande vattnet och låt stå i 15 minuter.

Tillsätt 5 dl kallt vatten.

Smula i jästen.

Tillsätt olivolja och honung. Blanda runt.

Arbeta i det mesta av det återstående mjölet. Detta görs bäst i en assistent eller med elvispens degkrokar.

Smöra två 1 ½-liters brödformar.

Lägg hälften av degen i varje form och tryck ut.

Strö över lite mjöl och eventuellt pumpakärnor.

Låt jäsa i 1-1 ½ timme tills degen når upp till kanten av formen.

Sätt ugnen på 250 grader.

Nagga bröden med en gaffel.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen.

Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter och grädda i 35-40 minuter.

Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Fler liknande recept