
Gott och lättbakat bröd med mycket protein gjort på urveten dinkel (kallas även spelt) som odlats i Sverige sedan stenåldern.
Dinkelbrödet går utmärkt att frysa.
Gott och lättbakat bröd med mycket protein gjort på urveten dinkel (kallas även spelt) som odlats i Sverige sedan stenåldern.
Dinkelbrödet går utmärkt att frysa.
3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl kokande vatten
1 ½ msk flingsalt
5 dl kallt vatten
25 g jäst
1 msk honung
2 msk olivolja
3 dl dinkelfullkornsmjöl
9-10 dl vetemjöl special
smör till formen
ev. pumpakärnor
Mät upp 3 dl dinkelfullkornsmjöl och saltet i en bunke.
Slå på det kokande vattnet och låt stå i 15 minuter.
Tillsätt 5 dl kallt vatten.
Smula i jästen.
Tillsätt olivolja och honung. Blanda runt.
Arbeta i det mesta av det återstående mjölet. Detta görs bäst i en assistent eller med elvispens degkrokar.
Smöra två 1 ½-liters brödformar.
Lägg hälften av degen i varje form och tryck ut.
Strö över lite mjöl och eventuellt pumpakärnor.
Låt jäsa i 1-1 ½ timme tills degen når upp till kanten av formen.
Sätt ugnen på 250 grader.
Nagga bröden med en gaffel.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen.
Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter och grädda i 35-40 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.