Påskbröd

Ett skådebröd som pryder sin plats på påskbordet.

Ingredienser (1 portion)

25 gram jäst
4 dl kallt vatten
½ msk salt
25 gram smält och avsvalnat smör
1 msk honung
2 dl durumvetemjöl
3 dl majsmjöl
6-7 dl vetemjöl
1 ägg till dekoration
1 ägg till pensling

Tillagning

Smula ner jästen i en storbunke.

Slå över vattnet och rör tills jästen löst sig ordenligt.

Tillsätt salt, smält smör och honung.

Rör i durumvetemjölet, majsmjöl och hälften av vetemjölet. Rör och tillsätt nästan allt av det resterande mjölet. Arbeta ordentligt till en fast och smidig deg.

Jäs under bakduk i minst 1 timme.

Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en rund boll som fördjupas i mitten där ägget sätts i.

Låt jäsa i c:a 45 minuter.

Pensla brödet med uppvispat ägg.

Sätt ugnen på 200 grader.

Grädda lite under mitten i ugnen i 20-25 minuter.

När du testar att knacka i botten på brödet skall det låta ihåligt om det är färdigt.

Fler liknande recept