Ett skådebröd som pryder sin plats på påskbordet.
Påskbröd
Ingredienser (1 portion)
25 gram jäst
4 dl kallt vatten
½ msk salt
25 gram smält och avsvalnat smör
1 msk honung
2 dl durumvetemjöl
3 dl majsmjöl
6-7 dl vetemjöl
1 ägg till dekoration
1 ägg till pensling
Tillagning
Smula ner jästen i en storbunke.
Slå över vattnet och rör tills jästen löst sig ordenligt.
Tillsätt salt, smält smör och honung.
Rör i durumvetemjölet, majsmjöl och hälften av vetemjölet. Rör och tillsätt nästan allt av det resterande mjölet. Arbeta ordentligt till en fast och smidig deg.
Jäs under bakduk i minst 1 timme.
Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en rund boll som fördjupas i mitten där ägget sätts i.
Låt jäsa i c:a 45 minuter.
Pensla brödet med uppvispat ägg.
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda lite under mitten i ugnen i 20-25 minuter.
När du testar att knacka i botten på brödet skall det låta ihåligt om det är färdigt.