En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola.
Kolatårta
Ingredienser (8 portion)
Marängbotten
3 ägg
1 ½ dl strösocker
200 g mandel
Kola
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
150 g osaltat smör
200 g mörk choklad
Tillagning
Sätt ugnen på 180 grader.
Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna i två omgångar. Mal hälften och hacka resten fint.
Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
Baka i 35-45 minuter. Täck över med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.
Kola: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. Koka sen under omkörning i 5 minuter. (Om det skär sig kan man rädda det genom att mixa med stavmixer.)
Låt kallna.
Bred krämen på tårtbottnen och ställ sen kallt någon timme.