
En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola.
En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola.
Marängbotten
3 ägg
1 ½ dl strösocker
200 g mandel
Kola
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
150 g osaltat smör
200 g mörk choklad
Sätt ugnen på 180 grader.
Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna i två omgångar. Mal hälften och hacka resten fint.
Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
Baka i 35-45 minuter. Täck över med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.
Kola: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. Koka sen under omkörning i 5 minuter. (Om det skär sig kan man rädda det genom att mixa med stavmixer.)
Låt kallna.
Bred krämen på tårtbottnen och ställ sen kallt någon timme.