Kolatårta

En tårta som går ganska snabbt att göra med som kräver lite jobb, men det är det värt om man gillar mandelmaräng och kola.

Ingredienser (8 portion)

Marängbotten
3 ägg
1 ½ dl strösocker
200 g mandel
Kola
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
150 g osaltat smör
200 g mörk choklad

Tillagning

Sätt ugnen på 180 grader.

Skålla och skala mandeln. Rosta den i en torr panna i två omgångar. Mal hälften och hacka resten fint.

Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.

Baka i 35-45 minuter. Täck över med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

Kola: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.

Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. Koka sen under omkörning i 5 minuter. (Om det skär sig kan man rädda det genom att mixa med stavmixer.)

Låt kallna.

Bred krämen på tårtbottnen och ställ sen kallt någon timme.

Fler liknande recept