Varma mackor är perfekt när man inte är så hungrig eller har bråttom. Dessa recept på varma mackor ger 4 stycken portioner.
Receptet innehåller 6 olika fyllningar till varma mackor, men man kan lägga på lite vad man vill så länge man börjar med smör och avslutar med riven ost.
4 skivor formbröd
Skinka och tomat
smör
1-2 msk dijonsenap
4 skivor rökt skinka
1 tomat
oregano
riven ost
Champinjonstuvning
10 g smör
½ burk hackade champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
soja
salt
vitpeppar
riven ost
Kantarellstuvning
400 g kantareller
1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
2+2 msk smör
3 msk vetemjöl
vitpeppar
salt
Hawaii
smör
tomatketchup
kokt skinka
4 ananasskivor
oregano
riven ost
Makrill
smör
1 burk makrill i tomatsås
riven ost
Grekiska
smör
8 körsbärstomater
4 kalamataoliver
½ fetaost
färsk basilika
Sätt ugnen på 225 grader.
Skinka och tomat: Bred smör och dijonsenap på formbröden.
Lägg på skinkan.
Skiva tomaten och lägg en skiva på vart bröd.
Strö över riven ost och oregano.
Champinjonstuvning Smält margarinet och lägg i champinjonerna.
Låt puttra ca 5 minuter under omrörning.
Lyft kastrullen från värmen och strö över mjölet.
Häll i all vätska och rör om kraftigt.
Koka upp under omrörning och låt sjuda på svag värme under omrörning 5-10 minuter.
Smaka av med soja, salt och vitpeppar.
Lägg fyllningen på formbröden och strö över riven ost.
Kantarellstuvning: Rensa kantarellerna och skär stora svampar i mindre bitar.
Stek kantarellerna på hög värme i 2 msk smör.
Smält 2 msk smör i en kastrull och blanda sedan i mjölet.
Häll på grädde och mjölk och låt koka upp under vispning.
När stuvningen tjocknat, smaka av med salt och vitpeppar.
Blanda i kantarellerna.
Klicka ut stuvningen på formbröden och strö över riven ost.
Hawaii: Bred smör och ketchup på formbröden.
Lägg på den kokta skinkan och ananasen.
Strö på ost och oregano.
Makrill: Bred smör på formbröden.
Fördela makrillen och tomatsåsen på bröden.
Strö över riven ost.
Grekiska:Bred smör på formbröden.
Halvera tomaterna och kärna ur och slanta oliverna. Strö tomater och oliver över bröden.
Riv fetaosten och strö på.
Toppa med färsk basilika.
Gratinering: Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.