Stekt ris görs på olika sätt över hela Sydostasien. Man skulle kunna säga att det är Asiens svar på pyttipanna, eftersom man med fördel kan slänga i nästan vilka rester som helst.
Stekt ris med räkor
Ingredienser (4 portion)
5 dl jasminris (gärna från gårdagen)
2 ägg
100 g bacon eller kabanossen
1 morot
50 g gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
matolja
4 salladslökar
färsk koriander
1 msk sötsur chilisås
2 msk soja
150 g skalade räkor
svartpeppar
Tillagning
Använd gärna ris som blivit över från gårdagen. Om inte så koka riset i god tid så att det kan kylas ned och torka lite.
Rör ihop äggen något och stek en tunn omelett. Strimla den och ställ åt sidan.
Skär upp baconet i 1-2 cm stora bitar. Stek dem och ställ åt sidan (om kabanossen används ska den skivas och tillsättas i slutet).
Grovhacka moroten, koka den i 4 minuter tillsammans med ärtorna.
Finhacka vitlöken. Grovhacka salladslöken och koriandern.
Snabbstek vitlöken i ganska rikligt med olja. Tillsätt riset och den vita delen av salladslöken. Stek under omrörning i 2 minuter.
Tillsätt chilisås, soja, bacon, morot, ärtor, omelett och räkor. Slå av värmen, tillsätt nymalen peppar, rör om ordentligt och garnera med koriander och den gröna delen av salladslöken.