Stekt ris med räkor

Stekt ris görs på olika sätt över hela Sydostasien. Man skulle kunna säga att det är Asiens svar på pyttipanna, eftersom man med fördel kan slänga i nästan vilka rester som helst.

Ingredienser (4 portion)

5 dl jasminris (gärna från gårdagen)
2 ägg
100 g bacon eller kabanossen
1 morot
50 g gröna ärtor
2 vitlöksklyftor
matolja
4 salladslökar
färsk koriander
1 msk sötsur chilisås
2 msk soja
150 g skalade räkor
svartpeppar

Tillagning

Använd gärna ris som blivit över från gårdagen. Om inte så koka riset i god tid så att det kan kylas ned och torka lite.

Rör ihop äggen något och stek en tunn omelett. Strimla den och ställ åt sidan.

Skär upp baconet i 1-2 cm stora bitar. Stek dem och ställ åt sidan (om kabanossen används ska den skivas och tillsättas i slutet).

Grovhacka moroten, koka den i 4 minuter tillsammans med ärtorna.

Finhacka vitlöken. Grovhacka salladslöken och koriandern.

Snabbstek vitlöken i ganska rikligt med olja. Tillsätt riset och den vita delen av salladslöken. Stek under omrörning i 2 minuter.

Tillsätt chilisås, soja, bacon, morot, ärtor, omelett och räkor. Slå av värmen, tillsätt nymalen peppar, rör om ordentligt och garnera med koriander och den gröna delen av salladslöken.

Fler liknande recept