Klassisk pastarätt här i mästerkocken Melker Anderssons version, tillsammans med en sallad med romanesco.
Spaghetti carbonara
Ingredienser (4 portion)
300-400 g spaghetti
salt
150 g rökt eller rimmat fläsk, i tärningar
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4 äggulor
1 dl grädde
2 dl riven parmesanost
½ tsk svartpeppar
Romanescosallad
1 romanescohuvud, skuret i buketter
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika, rostad
5 basilikablad
½ dl olivolja
svartpeppar
1 näve färsk spenat
1 dl svarta oliver
1 citron, skalbitar och saften av
Tillagning
Koka spaghettin i lättsaltat vatten i en kastrull.
Fräs fläsk och lök i en stekpanna, tillsätt vitlöken mot slutet, den får inte ta färg.
Blanda äggulor, grädde och hälften av osten i en bunke.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen, rör ner fläsk, lök och vitlök.
Tillsätt äggblandningen och rör om.
Mal svartpeppar över carbonaran. Toppa med resten av osten.
Romanescosallad: Koka romanescon i saltat vatten 3 minuter. Kyl i kallt vatten.
Mortla vitlök, paprika, basilika, olivolja och svartpeppar tillsammans.
Blanda samtliga ingredienser till salladen i en skål.