Spaghetti all’Amatriciana

En av de mest kända pastarätterna i Italien men inte så populär i Sverige ännu. Enligt legenden introducerades rätten i Rom av en kock från den lilla byn Amatrice i norra delarna av Lazio. Får man inte tag på bucatini går det bra med vanlig spagetti.

Ingredienser (4 portion)

200 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1 röd chili, hackad
3 msk vitt vin
olivolja
600 g konserverade tomater
500 g bucatini (spagetti)
1 dl riven pecorino

Tillagning

Skiva löken tunnt.

Tärna fläsket och bryn det i en stekpanna.

Tillsätt lök, chili och lite olivolja i pannan. Låt bryna i några minuter.

Häll i vinet och låt koka in.

Lägg i tomaterna och koka ihop såsen under 10 minuter. Smaka av med salt.

Koka pastan enligt instruktioner och sila bort pastavattnet. Häll i pastan i stekpannan och rör om.

Strö över rikligt med pecorino.

Fler liknande recept