Skånsk senap

Skånsk senap är en av Sveriges främsta bidrag till det kulinariska världsarvet. traditionellt gör man skånsk senap genom att mala senapsfröna med en stenkula i en stor rund skål. Men det går i princip lika bra med den betydligt vanligare stavmixern.

Ingredienser (1 portion)

26 g bruna senapsfrö
26 g gula senapsfrö
1 dl vatten
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk farin- eller muscovadosocker
1 msk houng
½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk torkad dragon
1 tsk konjak

Tillagning

Klassisk metod: Krossa senapsfröna med en tung kula i ett rundbottnat fat och späd droppvis med vatten.

Med stavmixer: Koka upp senapsfröna med vattnet. Lägg senapsfrön med kokvattnet i en stavmixerskål och kör till senapskonsistens. De bruna fröna finns kvar som små korn.

Blanda i båda fallen med vitvinsvinäger, farin- eller muscovadosocker, houng, salt, rapsolja, smulad torkad dragon och konjak.

Det tar något dygn innan smakerna utvecklats. Förvara i en burk med lock i kyl eller sval.

Tycker man senapen blir förs svag kan man blanda ut med lite vispgrädde eller tycker man den blev för svag kan man pimpa den med lite dijonsenap.

Fler liknande recept