Skånsk senap är en av Sveriges främsta bidrag till det kulinariska världsarvet. traditionellt gör man skånsk senap genom att mala senapsfröna med en stenkula i en stor rund skål. Men det går i princip lika bra med den betydligt vanligare stavmixern.
Skånsk senap
Ingredienser (1 portion)
26 g bruna senapsfrö
26 g gula senapsfrö
1 dl vatten
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk farin- eller muscovadosocker
1 msk houng
½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 tsk torkad dragon
1 tsk konjak
Tillagning
Klassisk metod: Krossa senapsfröna med en tung kula i ett rundbottnat fat och späd droppvis med vatten.
Med stavmixer: Koka upp senapsfröna med vattnet. Lägg senapsfrön med kokvattnet i en stavmixerskål och kör till senapskonsistens. De bruna fröna finns kvar som små korn.
Blanda i båda fallen med vitvinsvinäger, farin- eller muscovadosocker, houng, salt, rapsolja, smulad torkad dragon och konjak.
Det tar något dygn innan smakerna utvecklats. Förvara i en burk med lock i kyl eller sval.
Tycker man senapen blir förs svag kan man blanda ut med lite vispgrädde eller tycker man den blev för svag kan man pimpa den med lite dijonsenap.