Servera rårakor som ett tillbehör till fisk eller kött eller som en liten förrätt med löjrom och gräddfil, eller något salt/sött som stekt fläsk och lingon.
Rårakor
Ingredienser (4 portion)
400 g potatis av något mjölig sort, men inte så mjölig som till exempel mandelpotatis
salt
smör och olja att steka i
Tillagning
Riv potatisen grovt och salta den lätt. Låt den ligga en stund och kläm sedan ur vätskan som bildats av saltet på potatisen.
Värm en stekpanna, tillsätt olja och smör, och lägg ett tunt lager riven och urvattnad potatis i pannan. Pressa den något med stekspaden. Sänk värmen på plattan och låt potatisen stekas krispig i ca 3 minuter. Vänd sedan och stek i ytterligare 10 minuter.
Använd gärna flera stekpannor för att få alla rårakor färdiga någerlunda samtidigt, eller värm upp ugnen till strax under 100 grader och låt de färdiga rårakorna vila där tills alla är färdiga att serveras.