Det här är en pastarätt från trakten kring Neapel, där köket är enkelt och rätterna består av vardagliga ingredienser. Tomaterna förekommer ofta eftersom det var i Neapel som tomatkonservindustrin uppstod.
Pasta alla puttanesca
Ingredienser (4 portion)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
olivolja
6 hackade sardellfiléer
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 msk oregano
1 ½-2 dl svarta oliver
2 msk kapris
salt
nymalen peppar
Till servering
ca 300 g pasta
nyriven parmesanost
Tillagning
Skala och hacka lök och vitlök. Klyv chilifrukten, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
Fräs lök, vitlök, chili i olivolja utan att det tar färg. Lägg i sardellerna, rör om och låt koka ihop någon minut.
Tillsätt tomater, oregano, oliver och kapris. Låt såsen puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och häll av kokvattnet. Blanda såsen med den avrunna pastan och servera med parmesanost.