
Pasta med aubergine och tomat. I Sicilia är man tokig i auberginer och äter dem i alla dess former.
400 g spaghetti eller rigatoni, gärna bronsvalsad
1 aubergine (ca 300 g)
6-7 tomater (ca 500 g)
4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpuré
salt och peppar
några kvistar färsk basilika
50 g pecorino-ost, riven
Skär auberginen i stavar eller kuber och strö över salt. Låt dem stå och dra i minst 1 timme. Skölj dem och torka dem. (Detta för att ta bort det beska i auberginen.)
Sätt ett kryss i tomaterna med en vass kniv. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Lägg i tomaterna och koka dem ca 30 sekunder, tills skalet börjat lossna. Ta upp tomaterna, skölj dem i kallt vatten och ta bort skalet. Ta bort kärnorna och hacka köttet fint.
Stek auberginen på relativt låg temperatur i olivoljan. Tillsätt vitlök, tomatpuré, tomater, salt och peppar. Koka ihop ca 10 minuter på svag värme.
Vänd i färsk basilika och strö över pecorino-ost.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, häll av kokvattnet och vänd ner den i såsen.