En frisk sommarsallad från Toscana. Ofta använder man där bröd i maträtterna, en rest från en fattigare tid. Det toskanska brödet har egenheten att det är helt utan salt, för att det ska hålla längre och inte dra åt sig fukt. Ett rustikt vitt lantbröd – ett surdegsbröd med segt inkräm – som legat en dag eller två och torkat lite blir perfekt. Du kan variera med eller utan vitlök och selleri.
Panzanella
Ingredienser (4 portion)
6-8 tjocka skivor lantbröd
4 stora mogna tomater
½ gurka
1 liten rödlök
1 ½ dl färska basilikablad
ev 1 vitlöksklyfta
ev 1 stjälk blekselleri
1 dl olivolja
1-2 msk rödvinsvinäger
salt
nymalen svartpeppar
Tillagning
Om skorpan på brödet är mycket hård kan du skära av det mesta av den. Skär eller bryt brödet i 2 cm stora kuber.
Lägg i en skål tillsammans med lite vatten så att brödet mjuknar. Krama ur brödet och häll bort vattnet.
Dela och kärna ur tomaterna. Skär dem i bitar.
Skala gurkan, dela på längden och skär i tjocka halvmånar.
Skiva rödlöken tunt. Riv basilikabladen. Finhacka vitlöken. Skär selleristjälken i halvcentimetersbitar.
Blanda olivolja och rödvinsvinäger. Smaksätt med salt och svartpeppar.
Blanda bröd, grönsaker och basilika i en stor skål. Tillsätt dressingen och blanda runt.
Låt salladen dra i ½-1 timme.