Pannkakor till ärtsoppan på torsdag är kanske inte så självklart som det var en gång. Men pannkakor är fortfarande lika gott och väldigt billig mat, som alla barn äter. Är man laktosintolerant går det bra att byta ut mjölken mot låglaktosmjölk, sojamjölk eller havremjölk.
Vill man förbereda gör man pannkakssmeten redan på morgonen och förvarar i kylskåpet för att sen steka på kvällen. Pannkakor blir faktiskt tom bättre av detta.
Pannkakor blir helt underbart gott om man serverar dem med vispad grädde och hallonsylt.
Steker man några pannkakor extra så har man en mycket uppskattad matsäck till barn.
Liten sats
3 ägg
6 dl mjölk
175 g vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk smält och svalnat smör
smör till stekningen
Stor sats
5 ägg
10 dl mjölk
290 g vetemjöl
¾ tsk salt
2 tsk strösocker
2 msk smält och svalnat smör
smör till stekningen
Blanda hälften av mjölken med mjölet. Vispa ordentligt så att smeten blir jämn.
Tillsätt äggen, salt, socker, smält smör och resten av mjölken. Vispa ordentligt. Vill man vara extra noga kan man sila smeten genom en hushållssil.
Låt smeten stå i kylskåpet och svälla i minst 30 minuter.
Stek i lite smör 1-2 minut på varje sida till pannkakorna har fått en fin gyllene stekyta.
Serveringsförslag: Sylt och vispad grädde eller socker och kanel eller varför inte glass och färska bär.