Nordafrikansk räkpilaff

Snabblagad allt-i-ett räkrätt med ras el hanout. Ras el hanout är en nordafrikansk kryddblandning som numera finns i de flesta välsorterade svenska mataffärer. Ras el hanout har inte nåt bestämt recept, men oftast ingår kryddnejlika, kardemumma, koriander, spiskummin, kanel, mald chilipeppar, muskot, peppar och gurkmeja.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

300 g nyskalade räkor
1 bit grovt hackad färsk ingefära
2-3 vitlöksklyftor
2 urkärnade medelstora tomater
1 fint skivad gul lök
¾ dl vegetabilisk olja
2 tsk ras el hanout
handfull kokosflingor
färsk koriander
Kokosris
3 dl basmatiris
4 dl kokosmjölk
2 dl vatten
¼ tsk salt

Tillagning

Koka upp kokosmjölk, vatten och salt.

Tillsätt riset och koka i 15 minuter på svag värme. Låt dra i 5 minuter. Lufta med en gaffel.

Kör ingefära, vitlök och tomater till en röra med en valfri mixer.

Stek löken på medelvärme i 10 minuter.

Tillsätt ras el hanout och tomatröran. Rör om då och då. När det bubblar tillsätts räkor.

När räkorna blivit varma är det klart. Strö över kokosflingor och korander.

Fler liknande recept