En enkel klassisk laxrätt som passar vid många tillfällen. Servera med skirat smör och vill man inte ha vin passar barley water extra bra till denna laxpudding.
Laxpudding
Ingredienser (4 portion)
1 kg kokt potatis
250-300 g gravad lax
1 dl hackad färsk dill
1 liten finhackad gul lök
2 ägg
2 dl kaffegrädde
1 ½ dl vispgrädde
ströbröd
smör
salt
svartpeppar
50 g smör
Tillagning
Skala potatisen och koka den nästan klar.
Låt potatisen kallna lite och skär den i tunna skivor.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva den gravade laxen i tunna skivor.
Smöra en ungsfast form. Varva potatis, lök, lax och dill. Salta och peppra lite lätt på varje omgång.
Vispa ihop ägg och grädde och häll över.
Strö på lite ströbröd.
Lägg på ett par tunna skivor smör och grädda mitt i ugnen i c:a 40-45 minuter. Skirat smör till.