Lammfärs har en stark och egen smak som står sig bra även i mustiga rätter. Jag har en förkärlek för persisk smaksättning där fräschören i form av citrus och många örter samsas med en karaktärsfull krydda som spiskummin. Och så tycker jag väldigt mycket om att äta med fingrarna, det är härligt att slippa ta med sig hela köket ut när det är middagsdags.
Lammfärskebab med spiskummin, lime och persilja
Ingredienser (4 portion)
500 g lammfärs
1 dl vatten
½ dl ströbröd
2 ägg
2 vitlöksklyftor
10 kvistar mynta, finhackade
10 stjälkar bladpersilja, finhackade
1 msk spiskummin
saften av 1 lime
salt och svartpeppar
Tillagning
Börja med att blötlägga träspett till kebaberna.
Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla i ca 10 minuter. Arbeta i lite salt i lammfårsen och tillsätt äggen. Riv vitlöken och blanda ner. Smaka av med mynta, persilja, spiskummin, salt och svartpeppar. Avsluta med att blanda i ströbrödet.
Forma köttfärssmeten till korvar och trä upp dem på träspetten. Grilla kebaberna över glöden tills de får fin fårg och fast konsistens. Avsluta med att pressa några droppar limesaft på varje spett.
De här lammspetten är fantastiska tillsammans med auberginekaviar, pitabröd och gurka i gräddfil, samt lite nyskuren tomat.