Köttfärsjärpar

Järpe är som alla vet en vild fågel, en välsmakande skogshöna som trivs bäst i granskogar. Den påminner om orre men är mindre och lite spolformad. Det är väl därför som den ratt ge namn åt rätter som oxjärpar, kalvfärsjärpar och fläskjärpar, äggformade köttbullar.

Här kan man ta vilken köttfärs som helst, servera med gräddsås samt något grönt som garnityr och någon inläggning.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

800 g köttfärs, gärna av vilt
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
100 g torkad frukt, t. ex. aprikoser, katrinplommon, russin
1 gul lök
½ knippe persilja
1 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk Kikkoman soja
smör till stekning
salt och peppar
Garnityr, t. ex.
1 slanggurka
¼ chilifrukt
½ knippe persilja
Dressing
1 msk ljus sirap
½ msk vitvinsvinäger
½ msk vatten
peppar
Till servering
kokt mjölig potatis
gräddsås
inläggningar

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.

Blötlägg ströbrödet i mjölken.

Köp så mjuka frukter som möjligt och dela dem i mindre bitar.

Skala och finhacka löken. Finhacka persiljan.

Blanda färsen med ströbrödet, ägget, grädden, hälften av persiljan, löken och frukten. Smaka av med sojan samt salt och peppar.

Spola ena handen och en matsked i ljummet vatten och forma åtta ganska stora ovala bullar. Lägg dem i en smord ugnssäker form och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Gör en gräddsås och håll den varm.

Blanda alla ingredienser till dressingen.

Hyvla gurkan, finhacka chilin och blanda med resten av persiljan. Slå dressingen över och låt det dra tills järparna är klara.

Servera järparna med kokt mjölig potatis, gurksalladen, gräddsås och några goda inläggningar.

Fler liknande recept