Enkel rödvinssås

En användbar sås som passar extra bra till kraftiga stekar. Denna enkla rödvinssås går snabbt att laga till.

Ingredienser (8 portion)

1 schalottenlök
1+2 msk smör
2 msk råsocker strö
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk koncentrerad kalvfond
1 msk maizena majsstärkelse
salt
nymald svartpeppar

Tillagning

Finhacka schalottenlöken.

Stek schalottenlöken i 1 msk smör i en kastrull utan att den får färg.

Tillsätt råsocker, vin, vatten, balsamvinäger och koncentrerad kalvfond.

Koka upp.

Rör ut maizena med lite kallt vatten och häll det i såsen.

Koka upp och sila bort löken.

Smaka av med salt och peppar.

You May Also Like

1.Receptcentralen.se

@Markus och Ellie Tråkigt att ni misslyckats. Vi har nu gjort ett ännu enklare recept på enkel rödvinssås. Hoppas det smakar.
2.RR

Den var bra tycker jag.
3.Markus

Värsta skiten jag någonsin smakat. Vatten med mycket järnsmak är godare.
4.Ellie

Måste hålla med Markus, det här var verkligen äckligt. Fan vad synd alltså... .waistat en hel sås i onödan
5.hamster

na vetinte asså smakar bara mycke fond o balsam o jag hade i lite. kunde blir ful på det istället i kick your ass , jag vet va du bor kill you bitcha
6.Receptcentralen.se

@hamster Det där kan klassas som olaga hot, och vi vet var din dator står. Hur i hela friden kan du få det att smaka mycket balsamvinäger när det är 1 msk till 8 dl vätska. Och sås ska smaka skapligt med fond.
7.Joakim

Vet inte om det är tänkt så men det framgår i vart fall inte av receptet. Såsen måste stå och koka tills det endast är 1/3 av ursprungsvätskan kvar. Reduktion! Då kan jag lova att det smakar bra!
8.Lisen

Hej! Tycker det funkar bra som grund, testar mig sen fram med att tillsätta flytande rörsocker istället för råsocker - man tager vad man hafver.... och det brukar gå bra.
9.Maria

Ska prova den nu.... Blir säkert jättebra!
10.Ninni

Jättegod och enkel
11.Molly

Tycker den var helt okey, att misslyckas med en sådan lätt sås... då borde ni köpa på påse istället för att ge er på att laga själva.. ni hör inte hemma i ett kök!
12.BeGee

Usch! Värsta rödvinssås vi någonsin smakat... Undvik denna! Synd att vi slösade bort vinet på denna!
13.Jens

Den här var riktigt god. Tänk på balansen på smakerna och det får man bäst genom att hela tiden smaka av. Saknar ni en mjukare arom så rekommenderar jag en eller två matskedar tomatpurè.
14.Jens

En sak till. Det står inte att såsen skall koka av som en annan skribent påtalar. Gör det i samband med att ni smakar av såsen. Löken ger även bättre smak i samband med avkoket.
15.missnöjd

Den här va INTE OKEJ!
16.Molly

Pröva att ha i en finhackad röd chili också och 2 msk tomatpure =)
17.Sofia

Godaste såsen jag har smakat! Reduktion och mycket smör gör susen :)
18.Jens

Jag igen : ) Testade med en halv tesked kanel och en bit mörk choklad. Chokladen lägger ni i sist, dvs när såsen är klar. Det blir riktigt gott!
19.Maria

Hela grejen är ju att den som skrivit receptet missat reduceringsprocessen. Så vad du står med är över 8 dl vätska rett med maizena utan smak..
20.Patrik

Reducera till 1/3 under ganska kraftig kokning och såsen blir toppenbra (tar minst en timma).
21.Martin

Har ännu inte provat, tänkte göra det ikväll till en mör ovh fin älgfile som legat och mörat sen jakten förra veckan. Blir nog kanon. Som sagt måste den ju reduceras, lite klantigt att inte skriva med det i receptet då det uppenbarligen kan missas. Men tycker nog att man själv kan lista ut det ändå. Tack
22.Tove

Supergod ! Synd bara att ni missat att tala om att den ska kokas ned så ca 3 dl återstår och sen reda med maizena och en klick smör. Det är ju det viktigaste ! Smakar som sagt riktigt äckligt om man inte låter den reduceras...
23.Camilla

Grymt god testa med timjan i mums
24.Anders

Ni som inte kan laga mat och bara spyr skit här, ni måste reducera ner såsen till iaf 1/3 som nån annan sa här i tråden, annars smakar den skit
25.Ecak

Måste reduceras ! Det har man missat att skriva i receptet , smakar inte bra om man följer det som står i receptet. Ingredienserna bra men tillagningen kan man inte följa !


* = Obligatoriskt fält