En nyttig gratäng som blir perfekt kvällsmat om man följer LCHF-dieten, men alla andra kommer också tycka det är gott.
Blomkålsgratäng med kassler
Ingredienser (5 portion)
2 blomkålshuvuden
smör
1/2 gul lök
5 dl vispgrädde
1-1,2 kg kassler
3 dl riven ost
salt och peppar
ev. cayennepeppar
Tillagning
Skär blomkålen i stora bitar. Koka upp vatten och koka broccolin li saltat vatten, ca 7-8 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta bort svålen och brosket och skär kasslern i strimlor.
Smörj en ugnsfast form och lägg i den nykokta blomkålen.
Smält smör i stekpanna. Hacka gul lök och fräs till den blir mjuk. Tillsätt grädden.
Tillsätt kassler, ost och kryddor och låt såsen puttra ihop på svag värme ca 5 minuter.
Häll såsen över blomkålen.
Gratinera i ugn ca 15 minuter.