Blomkålsgratäng med kassler

En nyttig gratäng som blir perfekt kvällsmat om man följer LCHF-dieten, men alla andra kommer också tycka det är gott.

Ingredienser (5 portion)

2 blomkålshuvuden
smör
1/2 gul lök
5 dl vispgrädde
1-1,2 kg kassler
3 dl riven ost
salt och peppar
ev. cayennepeppar

Tillagning

Skär blomkålen i stora bitar. Koka upp vatten och koka broccolin li saltat vatten, ca 7-8 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta bort svålen och brosket och skär kasslern i strimlor.

Smörj en ugnsfast form och lägg i den nykokta blomkålen.

Smält smör i stekpanna. Hacka gul lök och fräs till den blir mjuk. Tillsätt grädden.

Tillsätt kassler, ost och kryddor och låt såsen puttra ihop på svag värme ca 5 minuter.

Häll såsen över blomkålen.

Gratinera i ugn ca 15 minuter.

Fler liknande recept