Den lyxigare ursprungsrätten till korv Stroganoff. Skapades enligt legenden åt den tandlöse ryske greve Alexander Sergejevitj Stroganov, som genom att köttet strimlades slapp tugga.
Biff Stroganoff görs på bättre oxkött som oxfilé eller ryggbiff, och ska enligt traditionen serveras med smetana (sur tjock grädde). Smetanan kan ersättas med gräddfil eller creme fraiche. Ett vanligt nutida tillbehör är kokt ris.
500 g ryggbiff
1 msk smör
1 liten gul lök
125 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk tomatpuré
½-1 tsk dijonsenap
2 ½ dl vispgrädde
1 msk idealmjöl
Skär köttet i strimlor.
Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör. Lägg på ett fat.
Borsta bort jord och skiva champinjonerna. Stek champinjonerna i lite smör tills vätskan kokat ur. Lägg på ett fat tillsammans med löken.
Bryn köttet i smör i en het stekpanna.
Tillsätt den brynta lök och den stekta svampen.
Krydda med salt och peppar.
Låt fräsa ytterligare 5 minuter.
Rör i grädde, tomatpuré och dijonsenap.
Pudra på idealmjöl och rör runt ordentligt.
Låt såsen koka i några minuter.