Biff Stroganoff

Den lyxigare ursprungsrätten till korv Stroganoff. Skapades enligt legenden åt den tandlöse ryske greve Alexander Sergejevitj Stroganov, som genom att köttet strimlades slapp tugga.

Biff Stroganoff görs på bättre oxkött som oxfilé eller ryggbiff, och ska enligt traditionen serveras med smetana (sur tjock grädde). Smetanan kan ersättas med gräddfil eller creme fraiche. Ett vanligt nutida tillbehör är kokt ris.

Ingredienser (4 portion)

500 g ryggbiff
1 msk smör
1 liten gul lök
125 g färska champinjoner
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk tomatpuré
½-1 tsk dijonsenap
2 ½ dl vispgrädde
1 msk idealmjöl

Tillagning

Skär köttet i strimlor.

Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör. Lägg på ett fat.

Borsta bort jord och skiva champinjonerna. Stek champinjonerna i lite smör tills vätskan kokat ur. Lägg på ett fat tillsammans med löken.

Bryn köttet i smör i en het stekpanna.

Tillsätt den brynta lök och den stekta svampen.

Krydda med salt och peppar.

Låt fräsa ytterligare 5 minuter.

Rör i grädde, tomatpuré och dijonsenap.

Pudra på idealmjöl och rör runt ordentligt.

Låt såsen koka i några minuter.

You May Also Like

1.Ulrika

Äntligen ett recept där det inte "skär" sig....
2.Emma

Otroligt vad god maten blev.. Lyckades riktigt bra.. :)
3.Malin

Det blev gott. Blandade i lite madeira vin i stroganofen och det blev väldigt bra.
4.Niklas

Kan man köra vilket vitt vin som helst?
5.Helso freek

Enda som fattas här för den ska vara komplett, är bacon bita förstekta, det ger prikken över i,
6.Steve

Jag brukar använda gula kantareller istället för champinjoner, och nu la jag till lite bacon för att "helso freek" rekommenderade det. Det blev riktigt smarrigt.
7.Thom

Byt ut löken mot schalottenlök, champinjonerna mot kantareller, grädden mot smetana, häll i en skvätt konjak och skippa mjölet, sen blir det åka av!


* = Obligatoriskt fält