Panino con salami e provolone

Panino med salami och provoloneost.

Räkmacka

Räckmackan har en unik status bland svenska smörgåsar. Den håller t.o.m. på att få en egen dag, den 14 oktober.

Kantarelltoast med chèvrecrème

En smörgås som är inspirerat av ett recept ur Monika Ahlbergs bästa menyer för sommaren. Vill man ha vin till så passar en nya världen sauvignon blanc bra.

Pan Bagnat

Förenklat kan man säga att Pan Bagnat är Salade Niçoise som smörgås. Namnet kommer från lokala provensalska dialekt av Niçard, där Pan-banhat betyder våt bröd. Det är ofta felstavat pain bagnat. Pan bagnat och Salade Niçoise (Salade Nissardo), tillsammans med Socca och Ratatouille (La Ratatouia Nissardo på provensalska) är starkt…

Valnötsbröd

Valnötter och valnötsolja ger brödet en härlig arom. Valnötsbrödet är godast att konsumera direkt, men kan även frysas in och värmas upp i micro. Degen kan förberedas på kvällen, jäsas i kylskåp och sen bakas ut på morgonen om man vill ha gott bröd till frukost.

Grytbröd

Ett gott och mättande vitt bröd som dessutom blir snyggt även om man är nybörjare. Durumvetemjöl har högre proteinhalt än vanligt vetemjöl och är därför nyttigare.

Skånsk limpa

En saftig och god skånsk limpa. Limpan går utmärkt att frysa.

Barkis

Gott vitt svenskt bröd utan onödiga tillsatser.

Bröd som inte behöver knådas

Ett bröd som inte behöver knådas överhuvudtaget och som bara använder några få billiga ingredienser. Brödet blir snyggt, har härligt krispig skorpa och segt, håligt inkråm.

Riktig räksmörgås

Alla älskar räksmörgås. Det borde finnas en förening som heter Räksmörgåsens vänner, och där skulle jag naturligtvis vara med. Men tänk så många konstigheter som serveras under detta namn varje dag i vårt avlånga land. Nej, det ska vara på riktigt! En räksmörgås ska inte serveras på formbröd, det ska…

Äkta engelska scones

Ett enkelt, snabbt och gott recept på scones. Engelska scones äter man traditionellt till afternoon tea, men de går lika bra till frukost eller brunch. Godast är scones med smör och sylt som tillbehör.

Tramezzino med breasola

Tramezzare betyder att lägga något mellan två andra saker och är också italienska för sandwich. Brödet som används i det här receptet är vanligt vitt formbröd med kanterna bortskurna. Tramezzini var till en början populärast i norr men har spridit sig över hela Italien.