Sallad niçoise

Matiga sallader kan man inte få för många av. Inte när det är sommar och varm i alla fall. En av de mest berömda är Rivierans sallad nummer ett: Sallad Niçoise. Problemet, om man är matnörd i alla fall, är att receptet till Sallad Niçoise varierar kanske mest av alla…

Ångbåtsbiff – Biff anno 1926

Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926. Denna klassiska…

Kall inkokt lax

Lättlagad svensk klassiker som passar extra bra på sommaren. Laxen kan förberedas upp till två dygn i förväg och stå och dra i sin lag. Servera gärna med inlagd gurka och dillmajonnäs.

Krämig sambalpasta

En snabb och god vardagspastarätt med kött. Har man inte på all sambal från början så funkar rätten även att servera till barn

Kasslerwraps

Snabbgjorda wraps med kassler och linser.

Smakrik romsås

Romsås passar till det mesta i fisk- och skaldjursväg.

Kycklingburgare med chèvrekräm

Goda kycklingburgare med härlig chèvrekräm som dressing.

BBQ-rökt kyckling med fransk dragon och olivolja

Vissa drar sig för att helgrilla kyckling, men det är både enkelt och gott. Har man ingen rökplanka att tillgå kan man lägga kycklingen på en plåt och strö rökspån i glöden. Genom att fylla fågeln tränger smaken bättre in på djupet – och det fina är att du kan…

Italienska ugnsrostade grönsaker

Italienskt tillbehör som funkar både som antipasti och som tillbehör till grillat kött.

Ugnsstekt kycklingfilé med ädelost och rotsaker

Lättlagad, nyttig och god festrätt.

Hjärtlig laxbakelse

En liten laxbakelse som gjord för att servera på alla hjärtans dag.

Salamipaj

En härligt krämig italiensk salamipaj. Man bör köpa den bästa salami man har råd med för att få bästa möjliga paj. Servera salamipajen med en fräsch sallad.