Oeufs à la coque

Vill man koka ägg på franska så är oeufs à la coque ett bra val. Dessa löskokta ägg passar bra…

Rostade kastanjer

Kastanjer från Medelhavsregionen är en delikatess och kan, om de ugnsrostad, ätas både som en enkel efterrätt eller som tillbehör…

Tapenade

Klassisk sydfransk olivröra som man bäst äter med en baguette.

Tian

I det sydfranska köket finns många versioner av den härligt goda grönsakslådan tian.

Fikon med getost, lavendel och honung

Figues avec fromage de chevre, lavande et miel.

Tarte au citron de Menton

Citronpaj från Menton. Mentoncitronerna må vara små, men de är stora i smak och doft. Citronerna från Menton är världens…

Crêpes med sparris och kantareller

Crêpes aux asperges et aux girolles är ett recept på franska kantarellcrepes.

Kyckling à la provençale

En pippi som smakar av hela det sydfranska landskapet: tomater, saffran och generöst med vitlök. Allt på en och samma…

Bouillabaisse

Mästerkocken Danyel Couets variant på den klassiska sydfranska fiskgrytan bouillabaisse. Bilden är tagen av David Loftus.

Pommes boulangère

Pommes boulangère, eller bagarens potatis, är ett smakrikt potatistillbehör som kan användas på samma sätt som potatisgratäng.

Rouille

Sydfransk röra som passar till fisk, gärna fisksoppor och då speciellt bouillabaisse.

Fisk- och skaldjursgryta med aioli

Smakrik fisk- och skaldjursgryta skapad av Melker Andersson. Enligt honom är den lika god som en svindyr fiskgryta han en…