Moriska spett

Ännu en rätt som Plura stötte på i Soller. Servera den som en förrätt eller som en tapasrätt bland andra.

Dim Sum

Kinesiska ångkokta dumplinga som passar som plockmat. Vill man inte göra degen finns den som färdiga plattor i välsorterade mataffärer eller asiatiska butiker.

Skagenröra

Klassisk svensk röra som påstås vara från Danmark. Hur det är med den saken vet vi inte men det är enkelt att göra och gott att äta. Passar på en toast, till bakad potatis eller på en advokadohalva.

Basilikarostad scampi

Plockmat med scampi. Kombineras med annan plockmat till en komplett mingeltallrik.

Fishcakes med Västerbottensost

Använd säsongens fisk, färsk är att föredra men fryst går också bra. Pak choy är en mangoldliknade grönska med vita stjälkar och gröna blad. Servera som förrätt eller som varmrätt tillsammans med ris. Tips: Servera wokad pak choy som tillbehör till andra rätter, hyvla över Västerbottensost och eventuellt rostade mandlar.

Kycklingvingar i vitlökssmör

Kycklingvingar har kommit att bli alltmer populära på senare år. Till den här rätten skall du inte använda hela kycklingvingen ända ut i spetsen utan enbart de två innersta lederna. Annars blir det inte mycket kött att knapra på. Ett glas lätt rödvin passar till, gärna en sval Beaujolais.

Minipizza med kantareller

Kantareller förekommer i stora dela av vårt land. De är lätta att känna igen och omöjliga att förväxla med någon annan svamp.

Vitlöksräkor med sting

Heta räkor som antingen steks eller wokas.

Löjromstoast

Löjromstoast är ett bra tilltugg till ett glas champagne, tar man två så blir det en bra förrätt på nyår. Den snåle tar amerikansk löjrom, har man spenderbyxorna på så är det ännu godare med svensk löjrom och då allra helst från Kalix.

Tacopiroger

Tacosmak kan man sätta på det mesta som innehåller köttfärs. Dessa små tacopiroger är praktisk plockmat eller buffémat som mättar.

Minipizzor

Småpizzor som är lätta att variera och kan såklart göras med vilken pizzafyllning som man önskar. Här är förslag på 4 olika minipizzor.

Quesadillas

Populär plockmat med texmex-smak. Orkar man inte grilla dem blir de nästan lika bra i ett grilljärn eller stekpanna. Servera med en kall mexikansk öl.