Tournedos

En av livets absoluta njutningar är en mör köttbit som stekts till perfektion. Vad som är perfektion varierar såklart beroende på vem man frågar. Dessa har en röd kärna och perfekt stekyta. Vill man ha dem mer well-done så steker man längre helt enkelt. Det bästa tipset för att lyckas…

Coeur de filet provençale – oxfilé på potatisbädd

Klassisk svensk finmat med proveçalska smaker. Här i Vår Kokboks variant.

Chateaubriand

Köttig rätt som enligt legenden skapades av kocken hos den franske författaren, statsmannen och greven François-René de Chateaubriand. Passar som söndagsmiddag eller varför inte som nyårsrätt till köttälskare.

Filet mignon

Kötträtt som nästan blivit svensk husmanskost. Filet mignon, bearnaisesås, kokta grönsaker och potatis är en klassiker.

Oxfilé Wellington

Retrorätt med inbakad oxfilé. Oxfilé Wellington är uppkallad efter en Lord of Wellington, Arthur Wellesley. Han är inte vilken mossig brittisk militär som helst. Det var nämligen han som slog Napoleon i slaget vid Waterloo och som sen ledde till att ABBA blev en av världens mest populära mixade kvartetter….

Surf and turf

Surf and turf är en vanlig huvudrätt på anglosaxiska pubar och stekhus. Det fantasiska med surf and turf är att den kombinerar skaldjur och kött, vanligtvis scampi, amerikansk hummer svans eller pilgrimsmusslor och biff, vanligtvis oxfilé. Poängen är att maximera den hedonistiska extravagansen genom att beställa de två dyraste saker…

Carpaccio på oxfilé

Numera klassisk italiensk antipasto.

Inbakad oxfilé

Festlig inbakad oxfilé. Servera oxfilén med säsongens grönsaker.

Pepparstek

En klassisk svensk krögarrätt, som numera ofta säljs förberedd i mataffären. Vill man ha äkta oxfilé, och det vill man, får man dock göra den själv. Servera pepparsteken med den goda konjakssåsen.

Coeur de filet provençale

Ingen kan väl vid det här laget inte ha förstått att Coeur de filet provençale, eller Oxfilé provençale som den också kallas, inte kommer från Provence utan från La Suède. Den tros vara skapad av en av köksmästaren Julius Carlsson. Lägger man historien åt sidan så är det en praktisk…

Biff Rydberg

En lyxig variant av pyttipanna som fått sitt namn efter Hotel Rydberg i Stockholm. Man bör ha två stekpannor tillhands. Oxfilén går bra att byta ut mot entrecote eller biff.

Helstekt oxfilé

Ett bra recept om man vill servera oxfilé till ett större sällskap. Om man skär köttet riktigt tunnt kan det serveras på samma sätt som rostfbiff. Severa med en god sallad.