
En av livets absoluta njutningar är en mör köttbit som stekts till perfektion. Vad som är perfektion varierar såklart beroende på vem man frågar. Dessa har en röd kärna och perfekt stekyta. Vill man ha dem mer well-done så steker man längre helt enkelt. Det bästa tipset för att lyckas…

Köttig rätt som enligt legenden skapades av kocken hos den franske författaren, statsmannen och greven François-René de Chateaubriand. Passar som söndagsmiddag eller varför inte som nyårsrätt till köttälskare.

Kötträtt som nästan blivit svensk husmanskost. Filet mignon, bearnaisesås, kokta grönsaker och potatis är en klassiker.

Retrorätt med inbakad oxfilé. Oxfilé Wellington är uppkallad efter en Lord of Wellington, Arthur Wellesley. Han är inte vilken mossig brittisk militär som helst. Det var nämligen han som slog Napoleon i slaget vid Waterloo och som sen ledde till att ABBA blev en av världens mest populära mixade kvartetter….

Surf and turf är en vanlig huvudrätt på anglosaxiska pubar och stekhus. Det fantasiska med surf and turf är att den kombinerar skaldjur och kött, vanligtvis scampi, amerikansk hummer svans eller pilgrimsmusslor och biff, vanligtvis oxfilé. Poängen är att maximera den hedonistiska extravagansen genom att beställa de två dyraste saker…

En klassisk svensk krögarrätt, som numera ofta säljs förberedd i mataffären. Vill man ha äkta oxfilé, och det vill man, får man dock göra den själv. Servera pepparsteken med den goda konjakssåsen.

Ingen kan väl vid det här laget inte ha förstått att Coeur de filet provençale, eller Oxfilé provençale som den också kallas, inte kommer från Provence utan från La Suède. Den tros vara skapad av en av köksmästaren Julius Carlsson. Lägger man historien åt sidan så är det en praktisk…

En lyxig variant av pyttipanna som fått sitt namn efter Hotel Rydberg i Stockholm. Man bör ha två stekpannor tillhands. Oxfilén går bra att byta ut mot entrecote eller biff.