Rosmarinstekt havsabborre med bulgur

Havsabborre är en fisk med vitt och fast kött. Lägg i lite saffran i bulgurkoket. Då får hela rätten smak och doft av bouillabaisse. Droppa gärna över lite grön örtolja.

Örtkryddad kycklinggryta med äpple och oliver

Öland påminner mig om Provence. I den här kycklinggrytan har jag samlat de sydfranska smakerna: saffran, oliver, oregano och timjan. Sedan har jag lagt ner klyftor av fina svenska äpplen. Helst ska det förstås vara de små vildäpplena som jag brukar hitta på mina cykelturer på ön, men det går…

Potatissoppa med svamp, bacon och mejram

Potatissoppan blir mustig och mycket god om du följer receptet men man kan också ge samma soppa helt olika karaktärer beroende på vilka örter man vill ha i.

Lammracks under grönt täcke

Det gröna täcket är en av mina absolut bästa smaksättare. Jag mixar nyskördade örter med smör, bröd, rivet citronskal och lite ost. Lägger det i en form och ställer in i frysen. Örtskorpan, som jag kallar den, passar inte bara till lamm, utan även till kyckling eller fläskfilé. Har man…

Äppeltarte med calvadosdoftande toffeesås

Mitt liv vore fattigt utan rosmarin. Utanför mitt köksfönster står min käre vän, den stora rosmarinbusken, som överlevt 17 vintrar nu. Men varje vinter för vi en gemensam kamp mot kylan. Här ger de kraftfulla rosmarinbladen smak och doft åt en äppeltarte som är glaserad med calvados. Det är en…

Saffranspasta med bräserade rödbetor

En tidig morgon åkte jag med en taxichaufför i Stockholm som kände igen min röst från radioprogrammet Meny. Direkt började vi prata om mat. Han var uppvuxen i Iran och berättade om sin mamma som lagade så god spaghetti med saffran och pinjenötter. Jag åkte hem och provlagade och lade…

Nässelsoppa med späda örter

Den här soppan får mig på vårhumör. Jag får energi till att sätta igång med allt som ska göras i trädgården. De späda nässlorna och en hel drös med skott av vårens första örter gör soppan laddad med vitaminer. Lakritssmaken från anis, fänkål och Pernod är utmärkt till nässlorna.

Halstrad torsk i kryddig vinlag med potatiskräm

Det här är fin mat till första cykelutflykten. Lägg fisken, krämen, oliverna och salladen i olika skålar och packa mer i korgen. Lägg med tortillabröd som man sveper godsakerna i sedan. Tro inte att potatiskrämen är som vilket mos som helst. Nej, det är en syrlig och god kräm som…