Vit glögg

Ett gott och enkelt recept på vit glögg. Glöggen blir godare hu längre den får stå och dra med kryddorna. Minst en vecka, men gärna en månad. Receptet ger ca 1 liter glögg.

Lussekatter med kesella

Detta är ett recept på riktigt luftiga och saftiga lussekatter till lucia, adventsfika eller självaste julafton. Saffran må vara världens dyraste krydda, men den är faktiskt helt oumbärlig i lussekatter och man kan inte snåla med den.

Saffranspäron

Inläggningar av frukt är ett bra sätt att förädla och förvara allt man inte hinner äta upp på hösten. Det här receptet på saffranspäron är skapat på Rpsendals Trädgård på Djurgården i Stockholm. Med sina smaker av saffran, kanel, kardemumma och anis passar de förstås extra bra att ta fram…

Mormors vetebröd

Stor sats med gammaldags vetebröd som ger ca 48 bullar eller 4 längder eller flätor. Kanelsnurror går att frysa med ett gott resultat.

Kardemummakaka

Kaka med mycket smak av kardemumma. Smeten går snabbt att sno ihop och sen är det bara att grädda, låta svalna lite och servera. Kardemummakakan går dessutom bra att frysa in.

Vindaloo

Vindaloo är en curryrätt som kan göras precis hur stark som helst om man vill det. Servera vindaloo med ris och indisk öl.

Biryani

Indisk festrätt med massor av grönsaker. Kan serveras vegetarisk men blir godast med kyckling, lamm eller jätteräkor.

Chai

Chai-te, eller masala chai som den egentligen heter, är ett mysigt, kryddigt, näringsrikt och framförallt nyttigt sätt att servera te. Kallas ibland även Chai latte. Chaien kan även serveras kall.

Kardemummaskorpor

Helt vanliga, men mycket goda söta svenska skorpor med kardemummasmak.

Mumma

Klassisk svensk juldricka. Mumma ska serveras aningen varmare än kylskåpskall.

Enkel pepparkaksdeg

Ett enkelt recept på pepparkasdeg. Degen gör man kvällen innan man ska baka papparkakor. Glöm inte julmusiken när det blir dags för pepparkaksbaket.

Plommonkompott med kardemumma

En efterättt som passar extra bra om man är gravid eller får en gäst som är gravid.