Enkel oxfilékänsla med fransyska och kantareller

Med kantareller och lite grädde kommer man långt i sommarköket.

Renskavspanna

Lite lyxigare panna med renskav. Servera med kokt potatis och lingon, gärna lingonchutney.

Rencarpaccio med syltade kantareller, hjortronsås och tunnbrödsticks

En hyllning till fantastiska norrländska råvaror. Gravat reninnanlår går att byta ut mot gravad älg- eller oxfilé.

Älgrulader med kantareller

Tänk på att ruladerna alltid ska bräsera så länge så att köttet verkligen blir mört, att köttet får den tid det behöver. Älgruladerna är fyllda med fläsk, gurka, ja goa grejjor.

Lammbogstek med ragu på polkabetor, smålök, kantareller och puylinser

På lammets framdel, där skuldran sitter, styckar man fram bogsteken. Vanligast är att den går ner som grytbitar eller i värsta fall blir mald till färs. Har du ett bra lamm, som t.ex, Nils och Ingrid Drakenberg från Örebro har, finns en betydligt resurssnålare användning av köttet. Stek det och…

Rensteksröra med löjrom

Här ligger hela Norrland öppet! Det här är en suverän förrätt som man gärna kan göra på rester, allt rökt kött går bra: ren, rådjur, hjort… Till den här rätten sitter en Norrlands aquavit som en smäck.

Viltjärpar med trattkantarellsås

Det här kan man kalla vilthusmanskost. Det går bra att använda vilken viltfärs som helst. Färsen formas med sked till en fågelform, därav namnet. Det är en härlig rätt som serveras med svamp och gräddsås. Glöm inte att sätt fram lingon och rönnbärsgelé.

Svampfräs

Gott tillbehör med trattkantareller som passar till bland annat oxfilé.

Pumpa med broccoli och kantarell

Svenska kokböcker svämmar inte direkt över av recept med pumpa som ingrediens, men här är ett som man kan hitta i Rosendals Trädgård – ett år med trädgård och mat.

Crêpes med sparris och kantareller

Crêpes aux asperges et aux girolles är ett recept på franska kantarellcrepes.

Minipizza med kantareller

Kantareller förekommer i stora dela av vårt land. De är lätta att känna igen och omöjliga att förväxla med någon annan svamp.

Kycklingfilé i ugn med gräddig kantarellsås

Mysig kycklingrätt som passar bra att servera när kvällarna börjar bli mörka.