Enkel kyckling Pad Thai

Thaimat-klassiker här i förenklad och lätt försvenskad variant.

Bun Bo – wokad biff med nudlar

En liten bit ner på en smal tvärgata från Hang Gai står en ung pojke och strimlar halvfryst, rått biffkött med en kraftfull kniv. Det är eftermiddag, gatan är nästan lugn. Trottoaren är tom, men om en timme ska den vara restaurang igen. Endast en rätt står på menyn, bun…

Cha Ca – fisk med dill, ingefära och gurkmeja

Ett legendariskt fiskrecept från Hanoi-restaurangen Cha Ca La Vong på Cha Ca-gatan i Hanois äldsta kvarter och från en familj som har lagat denna fiskrätt till nära och fjärran gäster i decennier. Maträtten är så berömd att det är fisken som har gett gatan sitt namn, inte tvärtom! Originalreceptet på…

Pad Thai

Nyttig thailändsk snabbmat med fågel, fisk (eller scampi för att vara exakt) och mittemellan.

Kokoskyckling med jordnötssås

Kycklingrätt med fler vitt skilda smaker som ändå samspelar till en god helhet.

Thaibiff

Biff med hett sting. Servera med ris som är kokt med hälften av vattnet utbytt mot kokosmjölk.

Flygande Jacob

Klassisk svennebanan-rätt som de flesta minns från sin barndom. Flygande Jakob är uppkallad efter upphovsmannen, Ove Jakobsson, som arbetade med flygfrakt. Servera gärna flygande Jacob med ris.

Thailändsk biffsallad

Smakrik sallad med kött och massor av grönsaker.

Rocky road

Himmelskt gott godis som är lätt att göra själv. Rocky road är främst ett julgodis, men det passar alltid när det finns gottegrisar i närheten. Det går bra att göra dubbel sats när man ändå är igång för Rocky road går åt i rasande takt.

Biffsallad med lök och koriander

Goi bo – biffsallad med lök och koriander – är en vietnamesisk rätt som ska serveras ljummen. Perfekt smalmat för den som är ute efter det, salladen innehåller ingen olja och inget onödigt fett. Med massor av grönsaker, örter, biffkött och jordnötskross i en läcker och vacker kombination.

Grillade kycklingvingar

Kycklingvingar är lätta att grilla och det här receptet är perfekt för en snabb fredagsgrillning. Servera de grillade kycklingvingarna med ris och en kall sås.

Satayspett

Goda stekta eller grillade spett från Java. Jordnötssåsen gör att torra, fyllig och smakrika vita viner med fatkaraktär passar bra eller varför inte en ljus lageröl.