Plommonsallad med chokladbollar

Gör gärna en större mängd chokladbollar, de håller sig flera veckor i kylen. Om man inte äter upp dem förstås.

Fänkåls- och apelsinsallad

En frisk och smakrik sallad signerad Tomas Tengby.

Ambrosiakaka

Få kakor har fått ett så tragiskt öde som ambrosiatårtan, som tillverkas av industrin i förpackningar som håller sig i flera månader och är fulla av konserveringsmedel. På Blekingsborgs konditori bakade vi dem på riktigt och kunderna köpte dem alltid så fort de var klara. Traditionellt strös glasyren bara med…

Apelsinringar

Dessa bakverk blir extra saftiga genom att de doppas i en citruslag med agar-agar som får den att stelna till. Med chokladdoppade ändar blir de ännu godare. Agar-agar går att köpa i kinesiska matbutiker. I kyl de håller sig färska i ca 7 dagar. De är lika goda när de…

Gotlandslimpa

Ett skållat bröd från Sveriges största ö.

Skållat julbröd med apelsin

Gott och snyggt rågbröd till jul med härlig arom av apelsin.

Tranbärssås

En god sås till fågelrätter som kalkon och vildfågel.

Morotssoppa

Fräsch och nyttig soppa med morötter. Morotssoppa är bäst att göra på hösten när de svenska morötterna är billiga och goda. Servera gärna morotssoppan med ett smakrikt knäckebröd.

Apelsinlikör

En frisk och god likör som passar extra bra till matlagning eller som dryck till allehanda sötsaker i juletid.

Crêpes Suzette

Klassisk fransk efterrätt med imponerande flamberingsnummer. OBS: Flambera inte på spisen eftersom flammorna, om man har otur, kan antända köksfläkten. Namnet sägs komma från den franska skådespelerskan Suzanne Reichenberg

Kyckling i lergryta med örter och citrus

Att tillaga kött av olika slag i lergryta är riktigt bra. Jag har upptäckt att speciellt kyckling mår bra av den extra vätska som lergrytan bidrar med. Kötet blir underbart saftigt och allt man lägger i grytan ger extra intensiv smak. Citrusfrukter innehåller fytokemikalier vid namn flavonoider. En annan fytokemikalie…

Jan Hedhs choklad-panettone

Denna italienska specialitet är fantastiskt god, och att göra den med äppeljäst lärde jag mig på Pasticceria Motta i Milano. Får du tag på gult Italienskt vetemjöl blir dey ännu bättre elasticitet på degen, och brödet blir lättare och luftigagare. Varianten med choklad blir inte så söt. Startern som blir…