Surkålssoppa

En mild och värmande soppa. Gör man inte sin surkål själv så finns den att köpa på burk.

Blinier

Blinier är ryska plättar bakade med bovetemjöl. De passar utmärkt med löjrom, finhackad lök och gräddfil. Speciellt på nyårsafton.

Rysk laxsoppa

Nyttig och god soppa som är allra bästa att göra på hösten när rotfrukterna är som bäst på våra breddgrader. Servera laxsoppan med ett gott rågbröd.

Fisk med ajvartäcke

Ajvar förvandlar den tråkigaste fisk till en smakrik och god rätt. Servera ajvarfisken med pressad potatis. Ajvar görs av paprika, matolja och salt, men som även kan innehålla rostad aubergine, chili, vitlök och andra kryddor.

Surkålspaj

En frasig och ganska nyttig paj från det ryska köket.

Kolache

Tjeckisk småkaka som kan fyllas med det mesta man kan tänka sig. Har även blivit väldigt populär i Texas och Minnesota.

Rysk råglimpa

Ett gott rågbröd med surdeg. Gott och nyttigt bröd som dessutom passar bra att micra direkt från frysen för den som så önskar. Här finns ett bra recept på [a href=*https://www.receptcentralen.se/brod-och-bak/surdeg-pa-rag/*]surdeg på råg[/a].

Nyttiga piroger

Goda och nyttiga piroger som man mår bra på. Dessutom är de perfekta som matlåda om det skulle bli några över. Servera med tzatziki och en fräsch sallad.

Karelsk äppelkaka

En god krämig äppelkaka som man serverar utan något tillbehör eftersom den praktiskt nog är allt-i-ett. Denna äppelkaka kan även frysas.

Rysk äppelkaka

En annorlunda äppelkaka. Smetana, som ingår, är tjock syrad grädde. Det är en viktig ingrediens i rysk och karelsk matlagning. Hittar man inte smetana så kan det ersättas med crème fraîche.

Kvass

En rysk bröddrink som är relativt nyttig. Kvass har varit en populär dryck i Ryssland i flera århundraden mycket tack vare att den är full av vitaminer och bra för matsmältningen.

Biff à la Lindström

Ett mycket saftig biff med annorlunda smak. Togs till Sverige av en ryss med det mycket svensklingande namnet Henrik Lindström. Första gången den serverades i Sverige var 1862 på Hotell Witt i Kalmar till just Lindström och hans affärsbekanta. Servera med kokt potatis och en grönsallad.