En tomatsoppa på förstklassiga råvaror är både nyttig och mättande. Det här är ett bra vegetariskt, ja till och med veganskt recept. Servera ett gott bröd till. Det som blir över är nästan ännu godare nästa dag.
Vegetarisk tomatsoppa
Ingredienser (4 portion)
1 kg tomater
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 msk olivolja
2 msk vetemjöl
7 dl grönsaksbuljong
1 krm paprikapulver
2 msk färsk basilika
1 msk torkad timjan
½ tsk nymald svartpeppar
2 msk tomatpuré
3-4 msk sojagrädde
1-2 tsk salt
1 tsk fruktsocker
några stänk tabasco
Tillagning
Skålla tomaterna i kokande vatten och avlägsna skalet. Dela dem i små klyftor.
Fräs vitlök, lök och tomatklyftor i olivolja.
Strö över mjölet och blanda runt ordentligt.
Tillsätt grönsaksbuljongen, paprikapulvret, basilikan, timjan. Späd med tomatpurén.
Låt det koka i ca 20 minuter.
Dra kastrullen från plattan och smaka av med sojagrädde, salt, fruktsocker och tabasco.