Vegetarisk borsjtj

God rödbetssoppa som förknippas med Ryssland, men som troligtvis härstammar från Ukraina. Borsjtj passar att göra på hösten när de svenska rödbetorna är mogna. Äkta borsjtj innehåller nån form av rimmat fläsk.

Ingredienser (6 portion)

7-8 råa rödbetor (ca 500 g)
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
1 klyfta vitkål (ca 250 g)
2 msk smör
1 ½ liter vatten
3 tärningar vegetarisk grönsaksbuljong
1 krm nymalen svartpeppar
1 lagerblad
1-2 msk vinäger
salt
Till servering
smetana eller crème fraîche

Tillagning

Skala rödbetor, gul lök, morot och palsternacka, ansa vitkålen. Skär alla grönsakerna, utom en av rödbetorna, i fina ej för långa strimlor. Använd gärna matberedare.

Smält fettet i en gryta.

Lägg i och fräs strimlorna ett par minuter.

Tillsätt vatten, smulade buljongtärningar, peppar och lagerblad.

Koka alltsammans under lock på svag värme, 20-30 minuter.

Finriv den sista rödbetan och tillsätt den strax innan soppan är färdig.

Smaka av med lite vinäger och salt.

Servera soppan med smetana eller crème fraiche och grovt bröd.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält