Ugnsstekt hel fisk

Ett bra basrecept för tillagning av hel fisk i ugn.

Stek 4-5 cm tjock fisk 20-25 minuter, 6 cm tjock fisk ca 30 minuter. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt. Prova med en gaffel vid ryggbenet där fisken är tjockast.

[ssba-buttons]

Ingredienser (5 portion)

1 ¼-1 ½ kg hel fisk, t ex abborre, gädda, gös, torsk, kolja
2-3 tsk salt
1 krm peppar
2 msk smör
2 dl färska örter, t ex dill, persilja, timjan
1 citron
1 dl grädde

Tillagning

Mät över ryggen där den är tjockast för att beräkna stektiden, se ovan.

Fjälla och rensa fisken. Skölj och torka den med hushållspapper. Salta och peppra fisken in- och utvändigt.

Smörj en ugnssäker form eller en långpanna.

Lägg stor fisk med ryggen uppåt och buksidorna utåtvikta, mindre fiskar på sidan bredvid varandra.

Hacka örterna och skär citronen i skivor. Lägg örterna och några citronskivor i fisken, resterande citronskivor bredvid.

Sätt in fisken i mitten av ugnen i 275 grader. Minska värmen till 225 grader. Ös med stekskyn ett par gånger under stekningen så att fisken får fin färg.

Servera med kokt potatis, skyn på fatet och riven pepparrot eller varm sås och kokta grönsaker.

Fler liknande recept