Pepparrot och fisk är en förträfflig kombination, tycker jag. Dessutom piggar de kokta rödbetorna upp den annars lite bleka rätten.
Ugnsbakad forell med pepparrotssås
Ingredienser (4 portion)
2 stora laxforeller eller 3 mindre
3 stora röda paprikor
500 g färska rödbetor
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
salt och peppar
1 bit färsk pepparrot
2 dl crème fraiche
1 dl kesella, 10 procent
salt och peppar
färska gröna örter
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form och dela paprikorna på hälften. Lägg dessa med skinnsidan upp på ett annat fat. Har du varmluftsugn kan du använda två plåtar på olika höjd om det blir trångt. Låt fisken stå ca 15 minuter och paprikorna tills det blivit lite bubblor på ytan. Lägg paprikorna i en plastpåse och fisken under en bit folie.
Koka rödbetorna mjuka. Låt dem svalna och skala dem sedan. Skär rödbetorna i bitar och dra skalet av paprikorna. Skär paprikorna i mindre bitar och blanda med rödbetorna. Häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.
Riv pepparroten och blanda med creme fraiche och kesella. Smaka av med salt och peppar.
Pilla av skinnet från fiskarna och dela upp köttet i fileer. Lägg på tallrikar eller ett serveringsfat och servera med salladen, såsen och lite gröna örter.