Tom Chien – räkor i vitlökssås

Stora rosaröda räkor, oftast tillagade med skalen på, finns i många olika varianter på Hanois restaurangmenyer. Från det enklaste enkla – där räkorna bara ångas till perfektion och serveras med lite hackad färsk koriander och en dippskål med grovt salt, svartpeppar och lime – till räkor som bräserat i öl, räkor i tamarindsås och räkor med massor av vitlök och chili.

[ssba-buttons]

Ingredienser (4 portion)

500 g råa räkor utan skal, kravmärkta
10-12 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk fisksås
3 msk olja
2 hackade röda eller gröna chilifrukter, utan frön
1 msk ostronsås
3-4 msk färsk koriander, grovhackad

Tillagning

Blanda 1 tsk av den hackade vitlöken med 1 msk fisksås i en skål.

Lägg i räkorna, rör om ordentligt och låt det hela marinera en halvtimme.

Hetta sedan upp oljan i en wok eller vid panna och låt räkorna stekas tills de blir rosa. De ska bara stekas så de blir precis klara, det tar 3-4 minuter.

Lägg upp räkorna på ett fat.

Gör såsen i samma gryta som du använt till räkorna: Låt chilin och resten av den hackade vitlöken fräsa någon minut i lite olja.

Tillsätt sedan 1 msk fisksås och ostronsåsen. Låt allt koka samman någon minut och häll sedan såsen över räkorna och servera. Garnera med färsk koriander.

Fler liknande recept