Tikka Masala

Ticka masala är en indisk rätt som tros ha uppkommit i England. Tikka masala är vanligast med kycklingfilé, men tikka masala kan även göras med fläskfilé eller quorn.

Chicken tikka masala går bra att frysa in och ha som lunchlåda.

Servera tikka masala med ris, en enkel sallad med raita och naan.

Ingredienser (4 portion)

½ dl rapsolja
25 g smör
salt
2-3 grovt hackade gula lökar
2 röda paprikor i stora bitar
6 kycklingfiléer skurna i kuber om 3 cm
2 burkar hackade tomater
½ dl tomatpuré
½ dl mango chutney
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl matlagningsyoghurt
färsk koriander
Currypasta
4 vitlöksklyftor
1 stor bit skalad och hackad färsk ingefära
1 röd urkärnad och grovt hackad chilifrukt
2 tsk mortlad kummin
2 tsk mortlad torkad koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
4 mortlade kardemummakärnor
kallt vatten

Tillagning

Blanda kryddorna till currypastan i en blender/med stavmixer. Tillsätt vatten så en pasta bildas.

Värm olja och smör i en stor kastrull på spisen och tillsätt sedan lök och en nypa salt.

Stek på låg värme i 15-20 minuter tills löken är mjuk och gyllene.

Tillsätt currypastan och paprika, stek i 5 minuter till.

Tillsätt kycklingen och rör om väl.

Koka i 2 minuter.

Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré och dl vatten.

Täck med lock och låt sen sjudai 15 minuter under omrörning tills kycklingen är genomstekt.

Ta av locket, rör i mango chutney, grädde och yoghurt, och värm försiktigt.

Strö över färsk hackad koriander precis innan servering.

Servera med ris och naan.

You May Also Like

1.michaela

Hur är det möjligt att röra om i fall man ska täcka med lock? lite otydligt...
2.Jocke

Michaela, hur jävla korkad är du?
3.kofmaestro

Hur jävla otippat är det att man har allt detta hemma :O
4.Johanna

5a helt klart!
5.Johan

Helt ok masala om man kommer ihåg att ta passerade tomater (som används normalt i denna rätt) ist för hackade och tomatpuré (och inga halvfabrikat eller konserver). Sen har ni ju glömt den 4-6 timmar långa marineringen av kycklingen ;D
6.Danica

Jag håller just på att tillaga såsen. Så att betygsättningen är godtyckligt. En del utan kött och en potta med. Jag undrar, varför är ni bloggare så otrevliga mot varandra. Är man bara "jävla ..." om man undrar något? Kan vi kanske börja behandla varandra som normala medmänniskor, med respekt, med vänlighet? Vi alla, hela samhället går under om vi inte stannar upp och börjar bete oss på ett mänskligare sätt. Och till sist, jag kom fram till att man väljer ett recept, går till affären och handlar sånt som fattas hemma, eller förändrar receptet.
7.Erik

Väldigt gott recept, tryckte i lite extra kardemumma och koriander- blev perfekt!


* = Obligatoriskt fält