Tikka Masala

Ticka masala är en indisk rätt som tros ha uppkommit i England. Tikka masala är vanligast med kycklingfilé, men tikka masala kan även göras med fläskfilé eller quorn.

Chicken tikka masala går bra att frysa in och ha som lunchlåda.

Servera tikka masala med ris, en enkel sallad med raita och naan.

Ingredienser (4 portion)

½ dl rapsolja
25 g smör
salt
2-3 grovt hackade gula lökar
2 röda paprikor i stora bitar
6 kycklingfiléer skurna i kuber om 3 cm
2 burkar hackade tomater
½ dl tomatpuré
½ dl mango chutney
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl matlagningsyoghurt
färsk koriander
Currypasta
4 vitlöksklyftor
1 stor bit skalad och hackad färsk ingefära
1 röd urkärnad och grovt hackad chilifrukt
2 tsk mortlad kummin
2 tsk mortlad torkad koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk garam masala
4 mortlade kardemummakärnor
kallt vatten

Tillagning

Blanda kryddorna till currypastan i en blender/med stavmixer. Tillsätt vatten så en pasta bildas.

Värm olja och smör i en stor kastrull på spisen och tillsätt sedan lök och en nypa salt.

Stek på låg värme i 15-20 minuter tills löken är mjuk och gyllene.

Tillsätt currypastan och paprika, stek i 5 minuter till.

Tillsätt kycklingen och rör om väl.

Koka i 2 minuter.

Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré och dl vatten.

Täck med lock och låt sen sjudai 15 minuter under omrörning tills kycklingen är genomstekt.

Ta av locket, rör i mango chutney, grädde och yoghurt, och värm försiktigt.

Strö över färsk hackad koriander precis innan servering.

Servera med ris och naan.

Fler liknande recept