I det sydfranska köket finns många versioner av den härligt goda grönsakslådan tian.
Tian
Ingredienser (4 portion)
300 g squash
2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
1 röd paprika
olivolja
400 g krossade tomater
1 msk herbes de Provence
salt
nymalen peppar
5 ägg
1 ½ msk dijonsenap
1 ½ dl parmesanost, nyriven
1 dl färsk basilika, hackad
1 dl färsk persilja, hackad
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
Skiva squashen och skär skivorna mitt itu, som halvmånar.
Förväll i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Ta upp skivorna och låt dem rinna av.
Hacka lök och vitlök och skär paprikan i små tärningar.
Fräs lök och vitlök och paprika i olivolja några minuter utan att de tar färg.
Tillsätt tomaterna och örtkryddan och koka såsen utan lock tills vätskan kokat in och tomatsåsen är tjock, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och låt såsen svalna.
Vispa upp äggen och blanda i senap, ost och färska örter. Blanda ner tomatröran i äggvispet och vänd sist ner squashen.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten har stannat och lådan har fått fin färg, cirka 1 timme.