Thairäkor

Heta thailändska räkor.

Ingredienser (4 portion)

800 g frysta eller färska räkor
12 limeblad eller 1 lime
3-4 vitlöksklyftor
ca 1 msk neutral olja
2-4 tsk röd currypasta
2 cm citrongräs
6 dl kokosmjölk
1 ½ msk fisksås
ca ¾ liter färska böngroddar
färska sockerärter
½ röd paprika i tunna strimlor
färska korianderblad

Tillagning

Skala räkorna och ställ dem åt sidan så länge. Skölj limebladen. Eller skala limefrukten och skär skalet i mycket smala strimlor (fruktköttet används inte i den här rätten) med en vass kniv. Eller förbered citrongräsbiten genom att dela den på längden och banka lite lätt på bitarna så frigörs smaken sedan lättare.

Skala och finhacka eller pressa vitlöken. Fräs den i varm wokpanna med lite olja i botten. Fräs tills vitlöken blir guldgul och klibbar ihop. Lägg i ca 1 tsk av currypastan om ni inte vill ha det hela så starkt. Man får "mosa" ut pastan med en sked.

Slå på lite av kokosmjölken så går det lättare att röra ut currypastan. Slå sedan i resten av kokosmjölken (men spara gärna ca 3 msk kokosmjölk att dekorera med).

Lägg i ingefära, citrongräs i bitar och hela limeblad eller limeskal. Blanda i lite fisksås, böngroddar och sockerärter.

Koka allt några minuter utan lock. Lägg i räkorna och låt dem bara bli genomvarma.

Lyft woken från värmen, ringla över den sparade kokosmjölken och garnera med ytterst tunna, röda paprikastrimlor och färsk koriander.

Servera direkt med ångande varmt jasminris.

Fler liknande recept