Tengbys fisksoppa

Matig fisksoppa med massor av grönsaker och sting.

Ingredienser (4 portion)

ca 400 g vit fiskfile
1 liten fänkål
1 stor morot
2 potatisar av fast sort
1 liten squash
2-3 tomater eller motsvarande mängd burktomater
1 gul lök
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
olivolja
2-3 msk tomatpuré
1-2 dl torrt vitt vin
drygt 1 liter hummer- eller fiskbuljong
torkad eller färsk timjan eller basilika
1-2 kuvert saffran
salt
svartpeppar
kajennpeppar
några msk rödvinsvinäger
bladpersilja

Tillagning

Dela och skär bort roten på fänkålen. Dela den i klyftor.

Skala och skär morot och potatis i mindre bitar.

Dela squashen i mindre bitar. Skålla och skala tomaterna, kärna ur dem och hacka smått. Eller ta några tomater från en burk.

Hacka lök, purjolök och vitlök och fräs i olivolja tills de blir mjuka och luktar gott. De ska inte ta färg.

Tillsätt och fräs tomatpure ett par minuter, den karamelliseras då och blir söt.

Tillsätt och fräs sedan morot, potatis, squash och fänkål.

Häll i vinet och låta det koka in.

Häll på buljongen och tillsätt tomathacket och örtkryddor.

Med mängden buljong bestämmer du om du ska ha en soppigare soppa eller mer som en gryta.

Låt grönsakerna koka färdigt i soppan. Tillsätt saffran och kajennpeppar mot slutet.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer örtkryddor.

Låt allt koka ihop innan du smakar för att se om det behövs mer kajenn. Det ska vara sting.

Tillsätt rödvinsvinäger tills du tycker att balansen mellan salt, sött och surt är bra och soppan har en fyllig smak.

Dela fisken i munsbitar och salta den.

Snyggast blir det om fisken får sjuda försiktigt några minuter i lite vatten i en annan kastrull. Då får du vit fisk i en röd soppa. Men du kan också lägga i fisken och låta den sjuda klart i soppan. Fisken är färdig när den är vit.

Servera gärna med aioli och ett gott bröd. Dekorera med finhackad bladpersilja.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält