Surkålspaj

En frasig och ganska nyttig paj från det ryska köket.

[ssba-buttons]

Ingredienser (5 portion)

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g smör
100 g kokt potatis
Fyllning
¾ dl ströbröd
1 ½ dl öl
300 g surkål
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
400 g nötfärs
1 stor gul lök
2 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk smör

Tillagning

Pajdeg: Blanda mjöl, salt och smör väl, helst i en matberedare.

Riv potatisen och tillsätt den skyndsamt.

Ställ degen kallt i 15-20 minuter.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.

Fyllning: Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda ströbröd och öl. Låt svälla i 10 minuter.

Skölj kålen i ett durkslag.

Koka upp grönsaksbuljongtärningen i 2 dl vatten och tillsätt kålen. Sjud i 10 minuter.

Finhacka löken och blanda med köttfärs, salt, peppar och ströbrödsblandningen.

Bryn färsen i het stekpanna och hacka den i småbitar.

Blanda färs och surkål och lägg i en pajform.

Täck pajformen med pajdegen.

Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 35 minuter. Håll koll så att inte pajen får för mycket färg. Täck i så fall med aluminiumfolie.

Fler liknande recept