En frasig och ganska nyttig paj från det ryska köket.
Surkålspaj
Ingredienser (5 portion)
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
100 g smör
100 g kokt potatis
Fyllning
¾ dl ströbröd
1 ½ dl öl
300 g surkål
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
400 g nötfärs
1 stor gul lök
2 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 msk smör
Tillagning
Pajdeg: Blanda mjöl, salt och smör väl, helst i en matberedare.
Riv potatisen och tillsätt den skyndsamt.
Ställ degen kallt i 15-20 minuter.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper.
Fyllning: Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda ströbröd och öl. Låt svälla i 10 minuter.
Skölj kålen i ett durkslag.
Koka upp grönsaksbuljongtärningen i 2 dl vatten och tillsätt kålen. Sjud i 10 minuter.
Finhacka löken och blanda med köttfärs, salt, peppar och ströbrödsblandningen.
Bryn färsen i het stekpanna och hacka den i småbitar.
Blanda färs och surkål och lägg i en pajform.
Täck pajformen med pajdegen.
Grädda i nedre delen av ugnen i c:a 35 minuter. Håll koll så att inte pajen får för mycket färg. Täck i så fall med aluminiumfolie.