God fisk i legryta. Rödspätta är en lite underskattad fisk, men här kommer den till sin rätt. Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.
Spätta i lergryta
Ingredienser (6 portion)
1 kg rödspättafiléer
2 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
2 msk koncentrerad fiskfond
1 msk vetemjöl
3-4 tomater
salt
nymald vitpeppar
500 g räkor med skal
1 citroner
1 dl hackad bladpersilja
Tillagning
Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.
Rulla ihop fiskfiléerna och lägg på bottnen i lergrytan. Salta och peppra dem.
Blanda crème fraiche, fiskfond och nästan all gräddfil i en bunke. Rör ut mjölet i resterande gräddfil. Vispa ner i bunken. Salta och peppra väl.
Häll blandningen över fisken.
Skiva tomaterna och lägg ut dem överst.
Ställ grytan i ugnen och sätt den på 180 grader. Grytan skall stå i 50-55 minuter.
Koka potatisen och skala räkorna.
Ta ut grytan, pressa över citronen och garnera med räkorna och hackad persilja.