Spätta i lergryta

God fisk i legryta. Rödspätta är en lite underskattad fisk, men här kommer den till sin rätt. Servera med pressad potatis och kokta grönsaker.

[ssba-buttons]

Ingredienser (6 portion)

1 kg rödspättafiléer
2 dl crème fraiche
2 dl gräddfil
2 msk koncentrerad fiskfond
1 msk vetemjöl
3-4 tomater
salt
nymald vitpeppar
500 g räkor med skal
1 citroner
1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

Lägg lergrytan i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

Rulla ihop fiskfiléerna och lägg på bottnen i lergrytan. Salta och peppra dem.

Blanda crème fraiche, fiskfond och nästan all gräddfil i en bunke. Rör ut mjölet i resterande gräddfil. Vispa ner i bunken. Salta och peppra väl.

Häll blandningen över fisken.

Skiva tomaterna och lägg ut dem överst.

Ställ grytan i ugnen och sätt den på 180 grader. Grytan skall stå i 50-55 minuter.

Koka potatisen och skala räkorna.

Ta ut grytan, pressa över citronen och garnera med räkorna och hackad persilja.

Fler liknande recept