Soup au pistou

Provencalsk grönsakssoppa med basilikasås. Pistou är den franska varianten av pesto, och den här soppan har fått sitt namn efter basilikasåsen. Här märks inflytandet från Italien på det sydfranska köket.

Ingredienser (6 portion)

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
4 potatisar av fast sort, t.ex. Bintje
150 g haricots verts
2 selleristjälkar
4 stora tomater
olivolja
1,7 liter vatten
5 tärningar grönsaksbuljong
1 msk herbes de Provence
1 burk stora vita bönor, 400 g
1 dl spaghetti som brutits i småbitar
salt
nymalen peppar
Pistou
4 hackade vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
1 dl nyriven parmesanost
Till servering
grovriven parmesanost

Tillagning

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla purjolöken. Skala potatisen och skär den i tärningar. Dela haricots verts mitt itu. Strimla sellerin. Skär tomaterna i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Lägg i potatis, haricots verts och selleri och låt fräsa med några minuter.

Blanda i tomater, vatten, buljong och kryddor. Sänk värmen och koka på svag värme under lock cirka 40 minuter.

Skölj bönorna och låt dem rinna av. Tillsätt bönor och spaghetti och koka ytterligare cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pistou: Mixa vitlök och basilika. Tillsätt ost och olivolja och fortsätt mixa till en sås. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan tillsammans med pistou och grovriven parmesanost.

You May Also Like



* = Obligatoriskt fält